top of page

COACHINGMYTHE 3; BEWUSTWORDEN=DOEL




 Op mijn reis door de wereld van leiderschapsontwikkeling a en spirituele ontwikkeling als consultant en sjamaan heb ik veel mogen leren over menselijke groei. Een van mijn belangrijkste conclusies is dat wij mensen het heerlijk vinden om bewust te worden maar dat we bewustzijn zoveel mogelijk vermijden.

 

Er is een gigantische industrie op het gebied van bewustwording gegroeid. Trainingsbureaus, coaching instituten, spirituele groeigroepen, therapiegroepen en adviesorganisaties hebben hun diensten gevormd naar de behoefte van mensen om te groeien en te ontwikkelen. Dat is prachtig en tegelijkertijd schuilt er een groot gevaar in.

 

In mijn boek ‘De sjamaan en de manager’ noem ik het proces van bewust-worden de ’negen’ en bewustzijn de ‘tien’. De titel van het betreffende hoofdstuk is ‘er zijn negen redenen om niet de tien te doen’. Bewust worden is voor veel mensen een excuus geworden om niet hun verantwoordelijkheid te nemen. Voordat we doen wat we te doen hebben zijn er nog minstens negen uitvluchten om niet onze verantwoordelijkheid te nemen. We doen nog een hei-dag, nog een strategiesessie, nog een opleiding, nog een onderzoek, nog een coaching-sessie, nog een sjamanistische ceremonie, nog een theoretisch boek voordat we doen wat we al lang weten dat we moeten doen.

 

In mijn tijd als consultant had ik altijd een gewetensvraag voor klanten die de zoveelste opleiding aanvroegen; ’is dit opleiden of afleiden?’. Vaak was het een afleiding van stevige beslissingen die genomen moesten worden. Ook in de wereld van spirituele groeigroepen kwam ik dit fenomeen tegen. Mensen die bijvoorbeeld al lang wisten dat ze hun relatie moesten beëindigen kwamen terug voor sessies om steeds weer hetzelfde inzicht op te doen…’ik moet weg bij mijn partner’. Bewust-worden is voor velen een excuus geworden om niet de stap te nemen die genomen moet worden.

 

Coaches en andere ondersteuners van menselijke groei hebben groot belang bij bewustwording. Dit is namelijk een proces dat eeuwig kan duren. Er valt steeds weer iets te leren. Vanuit de beste bedoelingen houden ze mensen vaak gevangen in een proces van bewust worden dat tot nieuwe bewustwording leidt. Niet tot bewustzijn. 

 

In de wereld van mensen die hun bewustzijn realiseren wordt niet gesproken over leren, ontwikkelen en processen. Het is de wereld waar men de stappen neemt die genomen worden die vaak oncomfortabel zijn. In deze wereld bestaat ‘vrijblijvend’ leren niet. Wat je er wel tegen komt is urgentie, noodzaak, actie en verantwoordelijkheid. Het begeleiden van mensen naar bewust ZIJN vraagt een totaal ander competentieprofiel van coaches, trainers, consultants, sjamanen, therapeuten, adviseurs en begeleiders.

 

Als je nieuwsgierig bent naar manieren om bewustzijn te activeren kom dan naar ‘De Sjamaan en de Manager, Wild en Wijs’ intensive op 15 november aanstaande. Als je snel bent kan je gebruik maken van de couponcode ‘goud’ voor 125 euro korting.







 

 

 

 

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page