top of page

COACHINGMYTHE 8; DE 'HARDE' EN DE 'ZACHTE' KANT




De kosmopolitische kip. Het is een creatie van de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen die kippen kruist als kunstvorm. Op het Leading from Within event van Innerpreneurs waar ik als gastspreker aanwezig was had ik het genoegen om deze briljante 'snoeshaan' te zien spreken. Zijn kunstproject dat ooit begon met het kruisen van de Mechelse Koekoek met de Franse Poulet de Bresse is uitgelopen op een wereldwijde beweging waarbij met het kruisen van 'nationale' kippen zowel landsgrenzen als genetische grenzen worden doorbroken. In essentie kruist Koen geen kippen maar paradigma's. Hij werkt als kunstenaar nauw samen met de wereld van de wetenschap en heeft befaamde genetici zover gekregen dat ze de stroom van de kunst volgen met hun dataverzameling en onderzoek. Door dit kunstproject ontstaan er nieuwe opvattingen binnen de wetenschap en ethica en beschikken we over een kosmopolitische kip. Koen heeft een eredoctoraat in de geneeskunst en zijn kippenkunst voedt vele mensen in ontwikkelingslanden.


Wat heeft deze excentrieke man met coaches te maken? Wat valt er van hem te leren? De wereld van leiders en begeleiders valt uiteen in de wereld van 'haantjes' die prat gaan op harde data, resultaten, strategie en beheersbaarheid en 'kippen' die het hebben over de zachte kant van menselijk contact, het vertrouwen en de teamgeest. Ik heb lang deelgenomen aan de 'kippenwereld' en heb me altijd afgevraagd waarom die werelden niet gekruist konden worden.


In de praktijk zijn deze werelden namelijk niet gescheiden. De beslissingen over harde data worden bepaald door de teamsfeer en persoonlijke conflicten komen vaak voort uit een onduidelijke strategie. Het onderscheid 'hard' en 'zacht' bestaat in feite niet. Het lijkt een excuus voor de mensgerichte begeleiders om zich niet in de complexe inhoud te hoeven verdiepen en een uitvlucht voor inhoudelijke experts om zich niet aan de emotionele menselijke kant te 'branden'.


Het ligt al decennia voor de hand dat deze haan en deze kip die in dezelfde ren verblijven elkaar gaan bevruchten maar tot op heden gebeurt het zelden. Aan de kant van coaches en begeleiders heeft dat te maken met een zekere schuwheid of luiheid om zich te verdiepen in de bedrijfskundige kant met het excuus dat ze experts zijn in menselijke processen. Dat klopt natuurlijk maar het ontslaat ons niet van de verplichting om de aard van de inhoudelijke uitdagingen waarvoor mensen gesteld zijn te begrijpen. Veel coaches zie ik hard wegrennen als de haan met zijn inhoud komt aanlopen. Veel experts blijven stijf op hun stok zitten als de kip met haar gevoelsleven het hok betreedt. De linker en de rechterhersenhelft binnen ons systeem hebben moeite om zich te verbinden. Het is juist deze verbinding die nu nodig is. Misschien moeten we er een gezamenlijk kunstproject van maken. Ik kruis de haan van het management met de kip van het sjamanisme. Welke paradigma's ga jij kruisen?






OH JA ....15 NOVEMBER WILD & WIJS ....SCHRIJF JE IN!!!



2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page