top of page

COACHINGMYTHE 9; REFLECTEREN 




Deze mythe gaat over een stokpaardje dat ik al heel lang aan het berijden ben dus als je denkt 'daar heb je m weer' dan heb je mijn volle begrip. Het woord 'reflecteren' wordt net als het begrip 'verlichte denkers' al heel lang in de verkeerde context gebruikt. Managementteams gaan 'reflecteren' tijdens hun hei-dag en de CEO gaat met de executive coach 'reflecteren', studenten moeten een 'reflectie' verslag schrijven. Mensen die interessant willen doen zeggen 'mag ik mijn reflecties met jullie delen'. Wat al deze mensen in werkelijkheid doen is ANALYSEREN!!!!! Sorry, hier moest ik even mijn frustratie uitdrukken in kapitalen. Ons analytisch vermogen maakt dat we met ons denken alles kunnen objectiveren en op afstand zetten. Het is dit vermogen dat ervoor gezorgd heeft dat we een technologische revolutie hebben ontketend en dat we kunnen verdwalen in filosofische verhandelingen. Een prachtige kracht én....de stiekeme oorzaak van alle afstand in ons leven. Afstand tussen ons en onze oernatuur, afstand tussen ons en onze medemensen, afstand tussen organisaties en klanten, afstand tussen ons en de generaties na ons, afstand tussen ons en onszelf. De uitdagingen van deze tijd zijn met dit vermogen niet op te lossen ze zijn namelijk veroorzaakt door onze analytische kracht die is doorgeslagen. Daarom is er grote noodzaak om te leren reflecteren en hebben coaches en leiders het nodig om het ambacht van reflectie weer aan te leren. Wat betekent reflectie? Ja, 'spiegeling', het weten dat jouw binnenwereld gespiegeld wordt door jouw buitenwereld. Onze verre voorouders hebben dat vermogen samengevat in de natuurwet; 'zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden'. Het toepassen van deze wet vraagt een ander neuraal pad. Het duurt dus even voor je reflectie beheerst. Het is net als analyseren te leren en het kost moeite. 


Het bijzondere van reflectie als opening voor begeleiding is dat mensen gaan ontdekken dat hun leven genadeloos precies in elkaar zit en dat het bezig is met 'wakker maken'. Jouw irritante collega die hetzelfde gedrag heeft als jouw irritante broer is onbewust bezig om vermogens die in jou slapend zijn wakker te maken. Jouw onbetrouwbare partner spiegelt een deel in jou waarin jij jezelf niet kan vertrouwen. Jouw respectloze teamlid spiegelt een disrespect dat jij voor jezelf hebt. Je voelt het al, reflectie gaat verder dan therapie en dan de meeste coaching gesprekken. Het brengt je naar de plek van volle verantwoordelijkheid voorbij alle psychologische verklaringen. Met reflectie wordt de magie van het leven weer zichtbaar, het wonder dat we met onze analyses hebben weggemoffeld. 


In haar boek 'De Reflectieve Realiteit' dat volgend jaar uitkomt blaast Sara Hermanides de kunst van reflectie nieuw leven in. Een ultieme kans voor leiders en begeleiders om weer kennis te maken met een lang vergeten ambacht. Als je interesse hebt schrijf je dan in op Wolfflow, het magazine van In the Heart of Change.




3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page